Hommanäsin kartanon kotisivut | Tarinamme
261
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-261,eltd-cpt-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,kartano child-child-ver-1.7.1503565699,kartano-ver-1.7, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
hommanasin tarina

Kartanon historiaa

 

Hommanäs Gård on perheyritys ja sukutila, jolla on pitkä historia. Anderssonin suvulle Hommanäsin kartano siirtyi jo v. 1923, kun nykyisen omistajan ja yrityksen toimitusjohtajan Magnus Anderssonin isoisän isä Karl Alarik Andersson, silloinen Kulloon kartanon pehtoori, osti tilan valtiolta. Kartano onkin ehtinyt nähdä monia asukkaita ja tapahtumia ennen tätä päivää. 1600-luvulla tila oli Wrede-suvun hallinnassa ja 1700-luvulla kartanoa asutti tunnettu sissipäällikkö Tapani Löfving (1689–1777), joka puolestaan sai Hommanäsin kruununtilan tunnustuksena sota-ajan sankariteoistaan v. 1736. Hänestä teetetty Juhani Linnovaaran muotokuvamaalaus on ripustettu kartanon saliin kunniapaikalle. Kartanorakennuksenkin historia on monivaiheinen. Sen empiretyylinen vanhin osa on peräisin 1700-luvun puolivälistä ja perinteisessä pihapiirissä on säilynyt talousrakennuksia aina1800-luvulta asti.

hommanasin tarina

Britan lupaus

Vuonna 1987 Brita Anderssonista, Magnuksen äidistä tuli miehensä suvulle kuuluneen kartanon omistaja ja samalla myös nykyisen perheyrityksen sydän ja alkuvoima. Tuolloin kartano oli päässyt huonoon kuntoon, ja sen mittava remontointi aloitettiin kolme vuotta myöhemmin, Runebergin päivänä. Vuoden 1994 tienoilla ikkunan takana kauniin punaisiksi kypsyvät pihlajanmarjat saivat selkäleikkauksesta toipuvan Britan lupaamaan: ”kun tästä nousen, teen pihlajanmarjoista hyytelöä”. Hän teki hyytelöä, ryhtyi keksimään herkullisia lahjaideoita ja valmistamaan entisajan kunnollisia kotisäilykkeitä, keittäen marjoja isoissa kattiloissa kartanon keittiön puuhellan tasaisen miedolla lämmöllä. Kartanon ovet avattiin myös vieraille, jotka saapuivat kuulemaan historiaa, nauttimaan emännän laittamista aterioista ja maistelemaan vastakeitettyjä hilloja. – Hommanäs herkkujen tarina oli alkanut.

Perinteisten herkkujen suuri suosio

Aluksi Brita myi valmistamiaan perinteisiä herkkuja; hilloja, hyytelöitä, mehuja, glögiä ja sinappia joulumarkkinoilla Porvoossa ja Helsingissä, Helsingin silakkamarkkinoilla ja kauppahalleissa. Tuotteet saivat heti uskollisen asiakaskuntansa. Perinteisellä reseptillä valmistettu aito Kotisima sai kehuja ja myytiin ennätysajassa loppuun. Samoin kävi marjaisalle Jouluglögille. Kysynnän kasvaessa kaikkea tehtiin vuosi vuodelta enemmän, valmistus siirrettiin omiin tiloihin kartanon mehustamolle ja toiminta siirtyi äidiltä pojalle. Alussa kaikki herkut tehtiin käsityönä, perinteisillä resepteillä, ilman lisä-, säilöntä- ja väriaineita, tavoitteena aito ja mahdollisimman luonnonmukainen maku. Samalla periaatteella valmistuvat Hommanäsin herkut vielä tänäkin päivänä. Nyt vain vähän isommissa padoissa ja suuremmalla joukolla!